• Bepaal deze week je eigen korting!
 • Verzending binnen 48 uur.
 • 7 dagen bereikbaar van 10 tot 22 uur.
 • Laminaat ondervloer gratis!

9.3

Verlengd: Super Sale Week >>

Verlengd: Super Sale Week >>

  Opstartprotocol voor vloerverwarming: Stappen plan!
  Alp | 10 Jan 2024

  Opstartprotocol voor vloerverwarming: Stappen plan!

  Opstartprotocol voor vloerverwarming: stappenplan voor een correct opstookprotocol

  LET OP: VOLG ALTIJD HET ADVIES VAN DE FABRICANT VAN DE VLOERVERWARMING! 

  Vloerverwarming én een nieuwe vloer van laminaat of pvc? Dan is het belangrijk om je te houden aan het zogenaamde opstartprotocol voor vloerverwarming. Dat is belangrijk, want op deze manier voorkom je schade aan je nieuwe pvc- of laminaatvloer. Zoals scheuren of schade door krimpen of uitzetten. Iets dat je liever wilt voorkomen natuurlijk. In deze blog lees je wat een opstartprotocol voor vloerverwarming is, waarom het zo belangrijk is en hoe een opstookprotocol voor vloerverwarming verloopt. Natuurlijk mét een handig stappenplan. 

  Wat is een opstartprotocol voor vloeren met vloerverwarming?

  Het opstart- of opstookprotocol handhaven voor vloerverwarming is belangrijk. Zo kun je schade door thermische temperatuurverschillen voorkomen. Door de abrupte verschillen in temperatuur, kan jouw nieuwe vloer bijvoorbeeld gaan krimpen, uitzetten of scheuren. Het opstoken van de temperatuur en het opstarten van de vloerverwarming moet daarom langzaam en gelijkmatig gebeuren. De dekvloer moet “wennen” aan deze schommelingen.

  Belangrijke tip! Ga je aan de slag met het opstartprotocol voor vloerverwarming? Houd er dan rekening mee dat er altijd wordt uitgegaan van de watertemperatuur van de installatie en niet van de thermostaat temperatuur. Zo voorkom je alsnog schade op de lange termijn. Bijvoorbeeld als je het opstartprotocol in het zomerseizoen uitvoert. Het water in de leidingen bereikt dan een minder hoge temperatuur als in het najaar of de koude winterperiode. Wil je jouw vloerverwarming dan opstoken? Dan kan jouw nieuwe vloer alsnog beschadigd raken.

  Opstartprotecol vloerverwarming happyfloors.nl

  Stappenplan opstookprotocol voor vloeren met verwarming

  Beginnen met het opstookprotocol voor vloerverwarming vereist allereerst een goede voorbereiding. Je wilt namelijk niet eerder beginnen met het stappenplan dan wanneer jouw nieuwe vloer goed droog is. Zo voorkom je schimmelvorming dat kan ontstaan doordat het vocht door de warmte van de verwarming verdampt. Daardoor kan de vloer kromtrekken. Het is dus belangrijk om eerst een vochtmeting te doen voordat je begint met het protocol. 

  Stap 1: Beginnen met het opstartprotocol doe je 2 tot 7 dagen nadat de vloer is gelegd. Dat geeft de vloer de tijd om te drogen. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water in de installatie 5°C hoger is dan de temperatuur in de ruimte. Dit wordt ook wel de omgevingsruimte genoemd. Hoe warm het water is, zie je op de verwarmingsinstallatie.

  Stap 2: Bij een correct opstookprotocol is het belangrijk dat je de watertemperatuur langzaam met 5°C per keer verhoogt. Dat kun je het beste om de 24 uur doen. Deze stap kun je herhalen totdat de maximale temperatuur van het water is bereikt. Dit is 40°C. Hieronder lees je meer over de maximum watertemperatuur bij het opstartprotocol.

  Stap 3: Zodra je de maximale watertemperatuur na enkele dagen hebt bereikt, kun je verder met stap 3 van dit opstookprotocol voor vloerverwarming. Zorg ervoor dat je de maximumtemperatuur van 40°C ten minste 1 dag stabiel houdt. Soms worden meer dan 24 uur aangeraden, maar dat is vooral afhankelijk van de dikte van jouw nieuwe vloer.

  Stap 4: Als je de maximale watertemperatuur minimaal 24 uur op 40°C hebt gehouden, kun je het opstartprotocol voor vloerverwarming gaan afbouwen. Dat doe je door de temperatuur van het water elke 24 uur met 5°C te laten zakken. Je herhaalt deze stappen totdat de start- of minimumtemperatuur van de vloerverwarming is bereikt. Dit is vaak bepaald op 15°C.

  Stap 5: Wil je écht lief zijn voor jouw nieuwe visgraat-laminaat of pvc vloer? Dan is het belangrijk om dit stappenplan nogmaals te herhalen. Weet je niet zeker of dat ook echt noodzakelijk is? De experts van Happy Floors voorzien je natuurlijk graag van advies.

  Veelgestelde vragen over het vloerverwarming opstartprotocol

  Heb je een nieuwe vloer gekocht bij HappyFloors.nl en wil je weten hoe je om moet gaan met het opstartprotocol voor de vloerverwarming? Hieronder lees je het antwoord op jouw vragen. Bijvoorbeeld over de maximumtemperatuur van het water tijdens het doorlopen van het opstookprotocol. Wil je weten hoe lang het opstartprotocol voor vloerverwarming duurt of vraag jij je af of dit ook belangrijk is voor jouw vloer? Wij hebben het antwoord op je vraag.

  Maximale watertemperatuur opstookprotocol: 40°C

  De maximale temperatuur van het water in de verwarmingsinstallatie is 40°C. Het is belangrijk om je hieraan te houden. Bij een hogere temperatuur, kunnen er scheuren ontstaan of hechtingsproblemen voorkomen. Met alle vervelende gevolgen van dien.

  Hoelang duurt het opstartprotocol voor vloerverwarming?

  Hoe lang het opstookprotocol voor de vloerverwarming onder jouw vloer duurt, is een beetje afhankelijk van de dikte. Des te dikker de vloer, des te meer tijd het opstartprotocol in beslag zal nemen. Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat het protocol 3 tot 7 dagen kan duren.

  Voor welke vloeren is het opstartprotocol noodzakelijk?

  Het opstartprotocol is belangrijk voor vrijwel alle verlijmde vloeren met vloerverwarming. Zoals visgraat vloeren, maar ook voor een rechte stroken pvc vloer. Bijvoorbeeld met een toplaag van 0.30 of 0.55 millimeter en een dikte die varieert van 2.5 tot 10 millimeter. 

  LET OP: VOLG ALTIJD HET ADVIES VAN DE FABRICANT VAN DE VLOERVERWARMING! 

  Nog vragen na aanleiding van deze blog? 
  Neem dan even contact op. 

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Happyfloors.nl 9.6 / 10 - 106 Reviews @ Trustpilot